Slirejs historia


SLIREJ sandspridare har sitt ursprung ända tillbaka till 50-60 talet då Harlad Vestlund hade ett åkeri. Hans båda söner Folke och Jan-Erik började köra lastbil så fort åldern var inne, ja till och med innan. Men runt 1970 då Folke & Jan-Erik körde var sin lastbil och tillbringat många långa timmar i skogen under vinterhalvåret och hade ofta stora problem med halka. Man klurade och funderade för att man på något sätt skulle slippa lägga på snökedjor hela tiden. Med deras stora erfarenhet och kreativitet kom man slutligen fram till hur en lösning på detta skulle kunna konstrueras. Man tog då hjälp av Svets Tage Jansson från Djurås By och man tillverkade en prototyp av SLIREJ. Prototypen monterades först på Folkes lastbil som kan ses på bilden ovanför.


Slirej Bild


Prototypen av SLIREJ blev en succé och det tog inte lång stund innan ryktet spridit där andra chaufförer sett konstiga spår i skogen av sand. En liten anekdot är att man vid ett tillfälle då Folke och Jan-Erik körde mellan Falun och kusten, kom till den ökända uppförsbacken i Vintjärn. Man tog här en chansning och körde förbi några lastbilar som stod för att lägga på snökedjor och lyckades med hjälp av sanden ta sig upp för backen och fortsätta sin färd. Kort efter det började man att ringa hem och undrade om det gick att köpa sandspridaren.

Så en av dom först sålda enheterna var till Hans Erik Sandgren i Svärdsjö, som monterade på sin Volvo G89 men även på sin dumper, som han använde för att köra i skogen med.


Tillsammans drev Folke och Jan-Erik sin verksamhet fram till år 2006. Idag drivs företaget av Jan-Eriks söner Christer och Tommy Vestlund. Företaget har nu 5 anställda och säljer SLIREJ sandspridare över hela Norden och även delar av Baltikum.